Hoe kom je in je burcht (2)

Hoe kom je in je burcht (2)

Het begint dat je iets waarneemt. Vaak zintuigelijk specifiek. Dus je ziet of hoort iets. Dat wat je waarneemt geeft je betekenis
aan en levert een gevoel op. Als dat gevoel negatief raakt het je. Op basis daarvan reageer je. Soms is dat gevoel te heftig of kun je er niets mee en wil
je dat niet meer voelen. Dan raakt het je. En daardoor kom je in je burcht. 
Dan moet je weten of onderzoeken welke gevoelens je hebt.

Het onderscheidt tussen primaire gevoelens en secundair gevoelens

Primaire gevoelens 

De primaire gevoelens hebben te maken met de basis van ons bestaan en met de vier gevoelens blij, boos, bang en bedroefd. Elk is gerelateerd aan een specifiek domein.  Een primair gevoel is kort (een paar minuten),kan heel hevig zijn, en heeft een richting. In principe kun je aanwijzen wie of wat het primair gevoel veroorzaakt.


In tegenstelling tot een secundair gevoel.

Een secundair of pseudogevoel dekt het primaire gevoel af. We reageren woedend omdat we ons bijvoorbeeld bekritiseerd voelen. Maar het gevoel bekritiseerd te worden is een pseudogevoel, want eigenlijk voelen we ons gekwetst en zijn we verdrietig (domein van affectie). Vaak zijn het ook menggevoelens waarbij afwisselend primaire gevoelens naar boven komen. Het secundair gevoel gaat gepaard met een oordeel. Het secundair gevoel kan heel lang blijven hangen bij iemand. Maar als erover gepraat wordt komt het secundair gevoel weer terug. Het probleem van de burchtis dat mensen heel lang in de burcht kunnen blijven hangen met hun secundair gevoel zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Er bestaat een oneindig aantal pseudogevoelens: worden aangevallen, bedrogen, beschuldigd, dwarsgezeten, gebruikt, gecontroleerd, geforceerd, gehinderd, geïntimideerd, gemanipuleerd, gekleineerd; in het nauw worden gedreven, in de steek worden gelaten, niet gewaardeerd, onbegrepen, opgesloten, overwerkt, verlaten worden. 

BLIJ

Met blijdschap creëren we de energie om onze levenslust te ontwikkelen en in stand te houden. Blijdschap brengt ons in contact met onze levenskracht en dat geeft energie. We worden blij van prettige ervaringen. Het vermogen blij te zijn maakt ons bewust van onze behoefte aan levens-zin aan energie en contact met onszelf en anderen. Als we niet blij zijn, verlangen we er vaak naar om het te worden. Blij zijn is gezond en kan genezing versnellen bij ziekte.

Bang

Bang gaat over veiligheid, over de angst of we een situatie wel kunnen overleven. Er gebeurt iets en ons lichaam bereidt zich met de aanmaak van adrenaline onmiddellijk voor om ons te laten vechten of vluchten. Nu komen er in Nederland weinig situaties voor die levensbedreigend zijn, dus
bang zijn zou niet vaak hoeven voor te komen. Soms echter lijkt het dat we uit een groep worden verwijderd of er niet bij mogen horen. Dat raakt een diepe angst in ons; en dit is een echte oerangst. In de oertijd konden we immers niet zonder anderen overleven, net als toen we klein waren en volstrekt afhankelijk van anderen.

Boos

Boos gaat over grenzen in de breedste betekenis van het woord: fysieke grenzen, grenzen tussen mij en de ander, maar ook normen en waarden zijn grenzen. We weten het meteen als er een grens overschreden wordt. Want ook dan krijgen we een signaal dat zorgt dat ons lichaam zich met behulp
van allerlei stofjes gaat voorbereiden om onze grenzen te verdedigen.

Bedroefd

Bedroefd gaat over hechten en onthechten. We krijgen een signaal dat er sprake is van afscheid nemen. We kunnen ons hechten aan een
medemens, een voorwerp, een organisatie enz. Mensen zijn sociale wezens en niet geschikt om alleen te zijn. Vanuit bedroefd zijn en het missen van wat
verdwenen is, groeit de behoefte om nieuwe contacten aan te gaan.

Nieuwsgierig hoe je uit een Burcht komt. Lees dan de volgende blog: Kom uit je Burcht.

Direct aan de slag!

Bezoek een van onze informatieavonden